The wishlist name can't be left blank

Lister professioneel Schapen Messen

 

Keuze type messen voor het scheren van schapen.

Na de keuze van type en merk scheermachine komt de keuze voor welk type messen. Een voordeel alle schapenmachines gebruiken messen met 4 tanden boven en 13 tanden beneden. De perfecte set schapenscheerbladen is afhankelijk van vele factoren, waaronder:

-Welk schapenras scheert u, welk type wol?
- Waarom scheert u, oogst u wol of maakt u klaar voor een show
- De conditie van de vacht 

Het verschil tussen het ondermes (comb) en het bovenmes (cutter).

Het ondermes (comb) 13-tanden : De onderste eenheid, die langs het lichaam van het schaap glijdt en de wolvezels scheidt.

De bovenzijde (waar de messen glijden, zonder tekst) van het ondermes heeft een kleine schuine kant aan het uiteinde van de tanden. Als de messen goed zijn afgesteld, zal het bovenmes achter de schuine kant zitten en heen en weer glijden over het vlakke gedeelte van de het ondermes. Dit helpt voorkomen dat uw schapen worden gesneden.

Het bovenmes (cutter) 4 tanden: De bovenste eenheid, die over de kam (ondermes) glijdt en de wolvezels doorsnijdt die tussen de tanden van de kam komen.

Waarom zijn er verschillende soorten en maten schapenscheermessen?

Het schapenras dat u scheert, is van invloed op het type mes dat u gebruikt en het is belangrijk dat u de juiste messen set voor het werk koopt. Bij het kopen van het ondermes (comb) is het belangrijk om te letten op de afschuining, lengte, vorm en dikte van de tanden.

Bij Lister heeft een variëteit aan verschillende ondermessen, maar ze kunnen worden onderverdeeld in 3 verschillende categorieën. Met de afschuining (bevel) wordt bedoeld het uiterste puntje van het ondermes wat NIET geslepen is. 

- korte afschuining (short bevel)

- medium afschuining (medium bevel

- lange afschuining (long bevel)

Ondermes met korte afschuining: Short bevel 3mm

Dit ondermes is ontworpen voor wanneer de wol op zijn best en “goed te scheren” (open wol) is.

De Lister korte schuine kammen zijn de volgende; Challenger, Challenger Elite, Enforcer, Enforcer Elite, Slayer, Slayer Elite

Ondermes met Middelmatige afschuining: Medium bevel (4mm en 5mm)

Het meest populaire ondermes en geschikt voor het merendeel de te scheren vachten. Deze is geschikt voor bijna alle soorten wol. Ideaal voor vroeg in het scheerseizoen, met strakke wol of goed kammende, open merinos.

De Lister middelgrote schuine kammen zijn de volgende; Havoc Elite, Renegade Elite, Devil Elite, Demon Elite, Cavalier, Countryman 5

Ondermes met lange afschuining: long bevel 6mm-7mm

Deze ondermessen zijn ideaal voor het vroege (winter) scheren en bij zwaarder scherende (vervilte) wol, fijn wollen schapen en van goed kammende, van gemakkelijk scherende, open wollen merinos tot de zwaarst scherende merinos.

De Lister lange schuine kammen omvatten de volgende; Savage Elite, Reaper Elite, Brutal Elite, Fierce Elite, Countryman 7

Verschil tussen Elite (Run-in thickness) en Full Thickness (FT) ondermessen (combs)

Lister ondermessen zijn verkrijgbaar als volle dikte "FT" of als ingelopen "Elite". FT ondermessen hebben iets dikkere tanden, waardoor ze langer meegaan en vaker geslepen kunnen worden.

Elite ondermessen hebben dunnere en fijnere tandpunten, waardoor ze gemakkelijker door de wol gaan.

Voor de niet professionals

Uiteraard beschikken wij ook over de standaard selectie onder en bovenmessen die geschikt zijn voor de diegene die nog niet ervaren zijn in het scheren van schapen. Deze beschikken meestal niet over uitstekende kammen waardoor de kans op het snijden in de huid beperkt wordt.

Lister Cavalier ondermes 5mm afschuining (medium bevel) 92mm breed Ontworpen voor scheerders van alle niveaus. Het Cavalier ondermes is een mes met een gemiddelde schuine rand voor fijne wol en algemeen scheren.

Lister Countryman ondermes 5mm afschuining (medium bevel) 76 mm breed De Countryman is een universeel ondermes voor algemeen gebruik, ideaal voor de beginnende scheerder.

Onder de laatste categorie "standaard" messen vallen ook de reguliere schapen messen waaronder de merken Aesculap, Hauptner, Heiniger, Licsop etc. 

Schapenmessen (4 tanden boven 13 tanden onder) zijn universeel. Dat wil zeggen dat alle merken en type messen onderling uitwisselbaar zijn. Als voorbeeld: u heeft een Econom schapen scheermachine, hier passen ook Lister messen op en omgekeerd.

 

Filteren
Selectie verfijnen
Prijs
Tonen als Foto-tabel Lijst

14 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

14 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren