Indien er geen, onvoldoende of slechte kwaliteit biest van het moederdier voorhanden is, is het noodzakelijk om de eerste uren na de geboorte het lam te voorzien van "kunst" biest. 

De biestperiode 

Biest bevat antistoffen en makkelijk verteerbare eiwitten, die voor het lam van levensbelang zijn.

Daarom heeft biest een aantal belangrijke functies voor het lam: 

  • Biest zorgt dat de darmwerking op gang komt; 
  • Biest dient als energiebron: een lam heeft geen vetreserves; 
  • Biest zorgt ervoor dat het darmpek afgedreven wordt en voorkomt daarmee darminfecties.

Biest moet veel, vlug en vaak gegeven worden. 

Vlug: Binnen 2 uur na de geboorte moet een lam de eerste biest op hebben. 

Veel: Een lam heeft per dag ongeveer 100 ml biest per kg lichaamsgewicht nodig. Een lam van 3,5 kg dus ongeveer 350 ml biest. Ook de tweede dag krijgt het lam nog biest. Daarna heeft het minder nut om het lam nog biest te geven. Vanaf 24 tot 36 uur na de geboorte laat de darmwand de grote eiwitten en antistoffen niet meer door.

Vaak: Biest kan het beste in veel kleine porties gegeven worden. In de eerste twee dagen in ieder geval in drie tot vier porties per dag. Door vaak kleine porties te verstrekken wordt de kans op maagdarmstoornissen kleiner. 

TIP Het is belangrijk om biest altijd "au bain marie" (in een warm waterbad) te verwarmen. In de magnetron wordt de biest te ongelijkmatig verwarmd, waardoor de eiwitten gaan schiften. Dan kan het lam er niets meer mee. Biest mag daarom ook nooit warmer worden dan 50°C.