Per 15-12-2023 worden alle injectiepreparaten receptplichtig

Alle injectiepreparaten die in Nederland op dit moment zonder diergeneeskundig voorschrift (recept) verkocht mogen worden en zijn bestemd voor voedselproducerende dieren.

Deze gaan allemaal voorschriftplichtig (receptplichtig) worden. Dit is nationaal bepaald op grond van de Europese POM classificatie van deze injectiepreparaten.

Ze krijgen in Nederland de kanalisatiestatus URA.

Dit besluit heeft onder andere gevolgen voor:

  • Vitamine preparaten en corrigerende preparaten (bijvoorbeeld ijzerinjecties, Calcitat, Calcium Mangesium etc. ) toegediend middels injectie;
  • Intraveneuze calcium-magnesium infusen.

https://www.cbg-meb.nl/actueel/nieuws/2023/06/28/beleidsregel---kanalisatie-van-individuele-diergeneesmiddelen.

Wat betekent dit voor de handel...... Overgangstermijn

Fabrikant:

  • De fabrikant krijgt tot uiterlijk 15-12-2024 de tijd om bedrijfsprocessen aan te passen. Dit betekent dat de fabrikant nog batches van diergeneesmiddelen mag produceren en vrijgeven met de ongewijzigde productinformatie. In de productinformatie mag nog de kanalisatie/afleverstatus VRIJ genoemd staan.

De wederverkoper (vergunninghouder)

  • Als (klein)handelaar (uiteraard nu al in het bezit van de juiste vergunning) mag de voorraad met ongewijzigde productinformatie (kanalisatie/afleverstatus VRIJ), nog afleveren aan dierhouders tot (kort voor) het einde van de houdbaarheidstermijn van het diergeneesmiddel.

Dierhouder

  • Als dierhouder/eindgebruiker mag u een diergeneesmiddel met ongewijzigde productinformatie (kanalisatie/afleverstatus VRIJ) tot einde houdbaarheidstermijn opgebruiken.