Vliegenbestrijding begint bij Madenbestrijding

Vliegenbestrijding begint bij Madenbestrijding

24 april 2017

Een effectieve vliegenbestrijding is alleen mogelijk als niet alleen de volwassen vliegen maar ook de maden van de vliegen worden aangepakt. Deze middelen grijpen in op het vervellingsmechanisme van de larven en het is dan ook zinvol om bijtijds deze producten in te zetten omdat het resultaat pas na 1-2 weken zichtbaar wordt.


Welke middelen?
Momenteel zijn er nog 2 producten verkrijgbaar, Dimilin en Neporex, die een vergelijkbare werking hebben. Dimilin blijkt in gebruik meer dan de helft voordeliger dan Neporex. 


De zomer is voor vliegen het hoogseizoen. Onder deze voor de vlieg gunstige omstandigheden kunnen hieruit enorme hoeveelheden vliegen ontstaan. Hoe hoger de temperatuur hoe sneller de eitjes verpoppen. Het vrouwtje legt elke keer ongeveer 150-200 eieren. Na 1-3 dagen komen er larven uit, die zich na enkele dagen verpopt. Hieruit komen na weer enkele dagen de volwassen vliegen, waarmee de cyclus weer opnieuw begint. Hoe hoger de temperatuur (vanaf circa 15°c) gaat dit proces alleen maar sneller. De vrouwelijke vlieg leeft ongeveer 2.5 maanden en legt gedurende deze tijd tussen de 600-1000 eitjes .
Entomoloog Howard berekende dat uit één enkel vrouwtje in nog geen vijf maanden tijd 5,6** biljoen nakomelingen kunnen ontstaan als alle individuen geen enkele tegenstand in hun ontwikkeling zouden hebben.

Vliegen zijn niet alleen onhygiënisch en vervelend, maar brengen ook ziektes over, maken de dieren onrustig (gevaar diergezondheid), brengt de algemene bedrijfshygiëne in gevaar. Tijd om juist in deze warme periode in aktie te komen. 


** bron Het leven der dieren Deel II: Insecten ISBN 9027486212